Op de dag dat Emmen weer werd uitgeroepen tot minst aantrekkelijke stad van Nederland, ging ik naar FC Emmen tegen NEC.

Nacompetitievoetbal op donderdagavond. Het stadion aan de Meerdijk liep vol en de verwachtingen waren hooggespannen. Nee, dat lieg ik. Het stadion was half leeg en de verwachtingen laaggespannen, geheel conform de aard van de Zuidoost-Drent: eerst zien dan geloven. Het kunstgrasveld werd voorafgaand aan het duel gesproeid. Als je bij het loket achter een van de doelen een biertje bestelde, werd je nat. “Ik dacht nog: zal ik een paraplu meenemen”, zei de man naast mij in de rij. “Inderdaad”, zei ik.

Ik zocht mijn plek op de tribune op. Daar zat al iemand dus ik schoof een plekje door. De grijze man met doffe ogen naast mij uitte zijn onvrede over de lege tribunes. Daarna vertelde hij dat hij FC Emmen dit seizoen al vaker had zien voetballen. Op tv, want hij heeft het voetbalpakket met alle zenders en daar wordt FC Emmen gewoon op uitgezonden. Halverwege de eerste helft haalde hij een Mars uit de binnenzak van jas. Na rust keerde hij niet terug.

Emmen stond toen al met 1-0 voor door een snelle goal van Alexander Bannink, nadat iemand anders over de bal heen trapte. Het publiek was even verrast als blij. Zouden we hier gewoon gaan winnen? We konden de eredivisie al ruiken, ook al was dit pas het eerste kwartier van de eerste wedstrijd van de halve finale. De fanatieke aanhang van FC Emmen, die zichzelf Brigata Fanatico noemt, deed er nog een schepje bovenop. Een man zonder shirt, die de hele wedstrijd met zijn rug naar het veld zat, gaf aan wanneer de rest van het vak – een man of vijftig – geluid moest maken. We scoorden zelfs bijna nog 2-0.

In de tweede helft was NEC een stuk sterker. Mijn blik dwaalde af naar de ruimte tussen twee tribunes. Het FC Emmen-stadion heeft geen dichte hoeken. Daar was de oranjerode gloed van de zon te zien, die onderging achter de bomen aan de horizon. Ik denk dat ze daarom de hoeken hebben opengelaten. Zodat je je blik kunt laten afdwalen als het spel eventueel wat tegenvalt.

NEC kwam op gelijke hoogte door een schot dat via de binnenkant van de paal in het doel belandde. In de zestigste minuut gingen best veel mensen van het FC Emmen-publiek staan om te klappen en de spelers aan te moedigen. Het voelde wat onwennig. NEC maakte even later 1-2, weer door een schot dat via de binnenkant van de paal in het doel belandde. Toen NEC kort voor het einde ook 1-3 maakte, stonden de meeste mensen op om naar huis te gaan. Alles zou bij het oude blijven.